Billeder fra forgangne events og arrangementer mm.
Filmoptagelse – Vrads Station 1.-8.sept.2024
SGS og KG Grove var inviteret til Vrads Station, hvor veteranbanen fra Bryrup til Vrads St. blev brugt som kulisse for Daniel Dahl Jensens kortfilm “Tråder”. Over tre aftener skulle der bruges “tyske soldater” som vagter ved et “ammunitionstog”. Mødetid kl.20. Officeren skulle ikke forbi sminkøren, men de menige og befalingsmænd fik lige en omgang “sod” i hovedet – de havde trods alt holdt vagt ved det sodende damplokomotiv hele dagen… Kl. 22 var soldaterne på – endda med tale (mikrofon blev installeret under jakken på officeren). De lange frakker syntes lidt overdrevet for årstiden, men da filmen spiller i oktober 1943, gav det mening. Og med en flot, stjerneklar nat blev det faktisk noget køligt ud på den sene aften…
Bangsbo 4045 – 22-23.juni ’24
HVAD ER MENINGEN…?
Hvilken rolle spiller Thisted?
Hvor kommer flyene SÅ fra?
Og hvorfor færger tyskerne deres kampvogne frem og tilbage over Sallingsund?
Læs vider og bliv klogere…
————————————————
Men først “Bangsbo 4045”:
Lørdag 22/6-24 viste sig ikke fra den bedste side: Meget fugt i luften – til tider lidt regn – og kulde. Det gjorde dog, at museums-besøgende, der søgte tilflugt for det kølige sommervejr forvildede sig ind i barakken (“pavillonen”) og opdagede, at der var mere end blot udstilling: SGS havde sørget for kagebord (kager lavet efter opskrifter fra tiden, hvor rationering hørte til hverdagen – øl-, sand- og havregrynskage) og kaffe opblandet med Richs. For 10 kr. kunne man købe noget at have kagen på og kaffen i, hvis man ikke selv havde en passende kop.
Søndag var der dog strålende sol, og folk blev i mindre grad – pga lidt for dårlig skiltning – lokket indenfor. Udstillingen havde emnerne: U-bådskrigen, rationering, “hvad er reenactment” og “hvad er stabsspil“….
Øvelsesledelsen forsøger at implementere stabsofficerernes ordrer.
“Kort” samling lørdag aften.
1/3-del af den tiloversblevne stab i publikums skudlinie…
Foruden affyring (plus rengøring) af museumskanonen og et amerikansk raid på øvelsesskibet ’MS Lappentaucher’ (som det også gik ud over i 2023), afprøvede vi i år et NYT koncept: KRIEGSSPIEL (stabsspil) i Kommandobunkeren. Oberleutnant Friedrich Kieler, som – i sin tid, midt i 1990’erne –har været med til lignende spil i det danske forsvar, forklarer:
“Et stabs-spil går i al sin enkelthed ud på at træne samarbejdet i staben – i år simulerer vi General von Hannekens stab – uden at behøve en masse soldater, kampvogne, fly mm. ude i felten. Tropperne er repræsenteret af brikker, der flyttes rundt på store kort. I praksis lavede vi det i år sådan, at stabsofficererne havde ét jyllandskort nede i kommandobunkeren med de tyske tropper (brikker) på. Samtidig havde øvelsesledelsen under min ledelse et jyllandskort og BÅDE de tyske OG allierede tropper (brikker) oppe i pavillonen (grønne barak). Stabsofficererne nede i bunkeren skulle nu finde ud af, hvad, hvor og hvordan de allierede tropper gik i land og angreb på den jyske vestkyst – et scenarie, som Wehrmacht under krigen anså som værende ret sandsynligt. Til dette havde staben kun to telefoner betjent af to menige. Staben kunne nu dirigere rundt med de tyske tropper og prøve at drive den simulerede, allierede landgangshær tilbage i havet, hvor den kom fra. Og det kom der mange morsomme episoder ud af!
Staben var lidt udfordret: Ikke nok med at de aldrig havde prøvet sådan et spil før, og der ud af 6 stabsofficerer kun var tre tilbage (tre havde måttet melde fra pga sygdom), men én af tilskuerne havde givet sig til kende som gammel overkonstabel, der havde været med ved lignende spil på Ramstein Airbase i Tyskland. Og hun ville forfærdelig gerne komme med gode råd til den uøvede stab!”
Staben nede i kommandobunkeren.
Og hvordan forløb spillet så?
Med Oberleutnant Kielers ord: “Søndag startede med briefing i kommandobunkeren kl. 10. Scenariet var sat i midten af juni 1944, med forudgående allieret landgang i Normandiet. Efter blot én uge havde de tyske tropper i Frankrig imidlertid vist sig for stærke, og de allierede valgte en alternativ plan – landgang på den jyske vestkyst! Nu var så spørgsmålet, om den ansvarshavende general havde tilstrækkeligt mandskab og materiel til at håndtere den allierede trussel – med de tropper, der i virkeligheden stod til rådighed i sommeren 1944 (detaljerede optegnelser fra den svenske efterretningstjeneste eksisterer stadig og gav i dette tilfælde øvelsesledelsen det fornødne overblik).
De allierede indledte med et skinangreb på den nordlige vestkyst: B-17-bombefly og engelske slagskibe jævnede det tyske kystartilleri i Thyborøn, Agger og Klitmøller med jorden. Selv de to batterier i Hanstholm led svære tab. Reaktionen kom straks: Staben i bunkeren beordrede flyene fra Rom flyveplads på vingerne. Problemet var bare, at officererne ikke havde konsulteret deres bilag, for på flyvepladsen i Rom ved Lemvig var der i sommeren 1944 ikke stationeret fly! Øvelsesledelsen hjalp så officererne lidt ved at lade en eskadrille fra Grove (nu Karup) gå i luften og rekognoscere: Flyene fik øje på invasionsflåden, men blev jaget væk af kraftigt antiluftskyts fra skibene – hvilket de meldte til staben. Og NU begyndte telefonerne så at gløde i pavillonen. Af en eller anden grund havde staben forstået, at invasionen var startet øst for Hanstholm, så flere tyske divisioner blev sat i march mod dette område – til trods for at den tyske division i Thisted ikke kunne melde andet, end at bunkeranlæggene var godt medtagne af bombardementer fra luft og hav. Ikke desto mindre blev bla. Sturmgeschütz Abteilung 400, med hovedkvarter i Bjerringbro, sat på en 100 km march forbi Skive mod Thisted. Og her mødte den så en mindre udfordring: Sallingsundbroen blev først bygget flere årtier senere. Men der gik en lille færge, som kunne fragte de selvkørende kanoner over – én ad gangen (og der var 30 stk plus diverse andre køretøjer), så det tog sin tid.
I mellemtiden var den rigtige invasion startet: To canadiske, to britiske og to amerikanske divisioner gik i land mellem Harboøre og Ringkøbing. Men den tyske division i området, 166. Reservedivision, var ikke sat i alarmberedskab af staben, så regimenterne her blev hårdt trængt, da briterne pludselig dukkede op, godt hjulpet af to Ranger-bataljoner og en enhed af Royal Marines. De allierede pressede fornøjet på mod øst, ukendt for staben.
I stedet hedder ordren fra Kommandobunkeren: “Alle fly på vingerne mod Thisted.” Aalborg Øst, Aalborg West, Seefliegerhorst Aalborg og Fliegerhorst Grove går på vingerne (øvelsesledelsen holdt dog Esbjerg på jorden – det skulle ikke gå helt over gevind), flyver til Thisted og finder absolut intet at angribe. Returmelding til staben, da alle fly igen er landet: Tonsvis af dyrebart brændstof er brugt til ingen nytte. Luftwaffes forsyningspersonel er alt andet end begejstrede.
Endelig går det så op for staben, at faren lurer længere sydpå. Hastigt sendes 27 Junkers- bombemaskiner mod Holstebro, som imidlertid allerede ligger langt bag de allierede frontlinier. Flyene opdager dog en amerikansk division ved Struer og får tilladelse til at læsse alle deres bomber af over byen. Amerikanerne tager alvorlig skade – og det gør Struer desværre også. Men fremmarchen er foreløbigt stoppet, for i mellemtiden er 160.Reservedivision kommet fra Henne Station-området og er gået til modangreb på de britiske enheder, bistået af 233.Reserve-Panzerdivision fra Horsens. StuG.Abteilung 400 har nu fået ordre til at gå sydpå, så de begynder processen med at færge 20 Sturmgeschütze tilbage over Sallingsund (de sidste 10 skyts var heldigvis ikke kommet over endnu, da de fik kontraordren). Fronten holder nu – og Fliegerhorst Grove er reddet: Piloterne var begyndt at blive urolige, som de hørte frontlinjen nærme sig (under 10 km mod vest). Man må formode, at de ikke havde alverdens benzin til rådighed efter udflugten til Thisted.
På dette tidspunkt – efter knap 2 timers intenst spil – er stabsofficererne ved at være møre. Man forlanger adgang til det rigtige kort i Pavillonen for i det mindste at fastslå, om der kunne snige sig et par ’Screaming Eagles’ faldskærmsjægere rundt i Thisted. Det gjorde der ikke – og hermed sluttede dagens spil. Øvelsesledelsen forventer, at et lignende kan gentages til næste års Bangsbo 4045, når staben er kommet sig, og alt personel på sygeorlov forhåbentligt atter er raskmeldt.”
Den kommanderende general i kommandobunkerern.
Hvad var godt, og hvad var knap så godt?
Oberleutnant Kieler: “Spillet viste tydeligt, at det var noget, publikum var interesseret i. Få holdt ud og fulgte hele spillet, men det havde heller ikke været meningen, at man skulle. Idéen var at se stabsofficererne og deres personale i arbejde: Samle informationer fra enheder i felten, diskutere og bearbejde informationen, udfærdige ordrer og bruge telefonen. Flere besøgende besøgte både Kommandobunker og Pavillon for at sammenligne kort og høre, hvad der skete i den anden ende af ledningerne.
Der var imidlertid – som altid – god plads til forbedring. For det første gik det ALT for stærkt! Spillet var modelleret efter ’Juni 6’ fra GMT-games (brætspil), men forenklet fra de oprindelige, omfattende regelsæt og terningekast. Det var dermed op til øvelsesledelsen at ’få ting til at ske’ via meldinger til staben. En udfordring, når paniske opkald blokerede telefonerne i modsat retning. Dertil kommer, at en bemanding på kun 3 stabsofficerer giver få muligheder for at diskutere og tilrettelægge ordrer. Mindre snak presser tempoet i vejret. Derudover var der knaphed på folk, der kunne snakke med publikum og forklare, hvad det var, de så. Rent praktisk glemte de uerfarne telefonoperatører også tit, at de ringede på gl. dags manér – via telefoncentral, der først skal finde den ønskede modtager, før et opkald kan gå igennem – og det var i begge ender af linien.
Vi kunne desuden godt have brugt et par feltgendarmer til at forhindre, at en fjendtlig styrke (to meget tidligt indrullerede, amerikanske faldskærmsjægere) pludselig stormede bunkeren. Og det er højst beklageligt og meget irriterende, at det lykkedes femtekolonne blandt publikum at forsvinde med et af bunkerens flag – så måske var det godt nok, at feltgendarmeriet holdt fornødent opsyn med Kampfgruppe Groves lejr under spillet!
Vi håber stærkt på flere deltagere næste gang – og i den forbindelse: Stor tak til øvelsesledelsens stabshjælpere fra Bujinkan Dojo Aalborg – uden dem ville spillet ikke have kunnet lade sig gøre.”
Nyvang Besættes 2024 – 4-5.maj. Sjælland
Igen i år var kontingentet fra Tyskland (altså rigtige tyskere) mødt talstærkt op med motorcykler, Kettenkrad og panserbil godt støttet af deres danske kammerater (i tyske uniformer og køretøjer). Men som noget nyt var de danske “Jenser” noget bedre repræsenteret i form af den nydannede gruppe “Anno 9. April”, hvor også SGS-folk indgik.
To dage der starter med demonstration af 9.april 1940 og slutter med tyskernes hjemmarch fra Danmark (og Nyvang) maj 1945. Dagen igennem var der historiske skuespil fortalt og kommenteret fra højttalervogn anno 1935.
Se flere billeder fra dette års “Nyvang besættes” under gruppen “Anno 9. April”.
Så mange “Landsere” ses sjælden samlet på dansk jord nu om stunder… og de fleste var faktisk rigtige tysker,
der havde taget deres hardware med til Holbæk.
Bunkerdage 2023 – 16-17.sept. Silkeborg
Igen i år et stort anlagt projekt med over 100 reenactere og diverse køretøjer med og uden bælter. Sidste år havde der været kritik af, at gæsterne skulle vandre ALT for langt for at kommer rundt til de forskellige lejre, der var placeret i skoven. Derfor var de tyske, engelske, amerikanske og danske (Den danske Bataljon i Sverige) lejre samt modstands-gruppen i år anbragt så tæt på museumsbunkeren, bunker Charlotte, teatret/hotellet og Søvilla (“Hexenhaus”). Det havde den fordel, at der var masser af liv tæt omkring reenacterne, men også, at det var noget sværere at have plads til diverse små rollespil. Man kunne dog ikke komme udenom at skulle bevæge sig lidt ind i skoven for at komme til “kamppladsen”, der var rigget til med sprængladninger både til spil med sprængning af jernbanespor og det store, afsluttende spil begge dage med tysk kampvogn der rykker frem ad skovvej og gennem skov for derefter at blive nedkæmpet af panserværn og engelske faldskærmsjægere. Folk kunne ikke bare se/høre eksplosionerne, men også mærke dem! I år blev der også – på opfordring – gjort mere ud af den danske modstandskamp. Vejret var godt, gæsterne glade og mange (“Vi havde ikke troet, at vi skulle bruge SÅ meget tid her i dag!” blev der udtalt, mens et familiemedlem havde favnen fuld af nyindkøbte uniformer og militære effekter) og der var god tid til at snakke indgående med det spørgelystne og interesserede publikum. Alt i alt en fornøjelse for alle…
Sygeplejeafdelingen hos “Kaj Munk” med besøg af kampvogns-folkene.
Kaj Munk-gruppen med en del af deres display.
Modstandsfolkenes stand udenfor Søvilla var godt besøgt… men der var også gratis (erstatnings)kaffe !
Kampfgruppe Groves lejr ovenfor bunker Charlotte.
Reenactmentgruppen Danforce, som repræsenterede den danske brigade, der var flygtet til Sverige.
Amerikanerne venter på den tyske kolonne…
KLIK PÅ BILLEDET FOR AT SE INDSLAG FRA TV MIDTVEST
eller klik HER for youtube-film af “jernbanesprængningen” (det må have været lørdag, der var sabotørerne lidt fedtede med TNT’en).
Infanteri og Panzer II gør sig klar til fremrykning. Se mere tekst og billeder fra Chr. Sonne-Schmidts kampvogn under “Køretøjer” her på hjemmesiden.
Kolonnen sætter sig i march…
Chr. Sonne-Schmidts kampvogn står som display.
(Billede: Sonne-Schmidt)
MG34 demonstreret med “mobilt” anlæg.
Billede: Chr. Sonne-Schmidt.
Bangsbo 4045 – Årgang 2023
Så var det tid – 3-4.juni 2023 – til det store arrangement på Bangsbo Fort, og i år var der igen gjort rigtig meget ud af eventet. Både udstillinger, foredrag, rundvisninger OG action i form af flere kanonaffyringer (store og små) i løbet af dagene og to daglige “attentater” på Lappedykkeren – det gamle øvelsesskib. Skuespillet skulle demonstrere to virkelige sabotør-sprængninger, der blev foretaget af en gruppe fra Frederikshavn under besættelsen. I år kan man godt sige, at de besøgende virkelig fik budt noget for deres penge, og for mange kunne der også blive lejlighed til køb af pølse m. brød og noget at drikke … det var der også sørget for. På reenactment siden var både den britiske og amerikanske hær samt RAF og selvfølgelig den tyske besættelsesmagt repræsenteret. Tilmed kunne dem, der havde hår nok til det, få ordnet frisuren i 1945-stil hos frisøren. De moderne soldater var repræsenteret ved hjemmeværnkompagniet fra Frederikshavn.
MS Lappentaucher i “tørdok”
– det har den vist været siden 1. verdenskrig…
Der er vagter på værftet…
… men lige lidt hjælper det, når sabotørerne slår til !
Forvirring hos besættelsesmagten: Hvem tillod sabotørerne at komme op på skibet? (billede: Helle Larsen)
KG Groves telt med telefonomstillingen. Der var telefonforbindelse ned til kommandobunkeren, så personalet her kunne holdes orienteret om situationen oppe i dagslyset.
Kriegsmarinen konsulterer Oberarzt Dr. Wilcke (i sommeruniformen).
Amerikanernes camp (og englændernes bagved).
En af de flotte Jeeps, amerikanerne havde medbragt.
(billede: Helle Larsen)
En af 15 cm-kanonerne skydes af. Danish Special Effects-Service stod for effekterne.
Amerikanernes camp (og englændernes bagved).
Usdigt fra kommandobunkeren ned mod vagtposten – med Frederikshavn i baggrunden.
Kampfgruppe Grove med deres lejr, der vokser år for år…
Reenactere og hjælpere ved Bangsbo 4045.
Efterårsferie på Bangsbo Fort 2022
Traditionen tro var der også i år ekstra aktivitet i bunkerne på fortet. Således var der daglig rundvisning og “skattejagt” for børn på området tirsdag – lørdag i uge 42. Så vidt reeanactment-grupperne på fortet havde tid til overs – det var jo ikke alle, der var heldige at have ferie – bemandede disse bunkerne. Således også SGS onsdag og lørdag. Herfra et par billeder af nogle af de soldater, der deltog…
Obersten i selskab med sin adjudant og en løjtnant fra Luftwaffe.
Oberst Weisner på inspektionstur til fods…
Onsdag stillede amerikanerne en Dodge Power Wagon til rådighed, så obersten kunne køre en inspektionsrunde. På bagsædet har en Hilfspolizist fået plads.
Silkeborg Bunkerdage juni 2022
I weekenden 11-12.juni ’22 var der igen samling af flere reenactment-grupper på Silkeborg Bad – Wehrmachts gamle hovedkvarter 1943-45 – i Jylland. Som sidste år var der også diverse køretøjer, men som noget nyt havde disse fået selskab af en 1:1 kopi af en Panzer II, som Danish Fireworks and Special Effects – som også stod for løs-krudt skyderiet i skoven de to dage – havde fragtet fra Nordjylland.
Der var dog ikke kun forskellige grupper i skoven, man kunne gå rundt til, betragte og få en snak med. Man kunne også som gæst gå til foredrag, få lidt at drikke/spise i grillen eller i is- og kaffe-vognen. Gik man dog på casino, kunne man træffe at havne midt i et opgør mellem modstandsfolk og tyske soldater.
Efterfølgende var der på FB mange gode kommentarer fra folk, der syntes, det havde været godt arrangeret. Der var dog – igen, kan man sige – folk, der syntes, det havde været for småt og ikke med nok action. Men folk sammenligner mange gange “Bunkerdagene” med “Bunker by Night”, der blev afholdt i 2018 (?) og ikke siden arrangeret så overdådigt.
11-12/6 2022. Et af eventets højdepunkter: En kørende 1:1 model af en tysk Panzerkampfwagen II. Den oprindelige model blev designet først i 1930’erne og brugt bl.a. i Sønderjylland i 1940.
En af flere flotte, gamle biler til arrangementet. Var man heldig, kunne man få en tur…
Kører Christian – som ejer og bygger kampvognen – og vognkommandør Lars fra Danish Fireworks og Special effects gør klar til tankning… en 6-cylinders benzinmotor er ret tørstig…!
Silkeborg Bunkermuseum – Kampfgruppe Grove’s befæstede lejr i skoven.
Oberfeldwebel der Panzertruppe, Kübler prøver at ramme tragten.
(Billede stillet til rådighed af Christian Sonne-Schmidt, Danish Fireworks) – og nej, den sorte uniform med dødningehovederne er IKKE fra Waffen-SS !
Silkeborg Bunkermuseum – En del af den amerikanske lejr bemandet med folk fra reenactment-gruppen GI’s – én af flere grupper til arrangementet, der repræsenterede allierede styrker.
Panzer II i beredskab – let sløret fra siden, men mærket, så egne fly ikke beskyder ved en fejltagelse!
(Billede stillet til rådighed af Christian Sonne-Schmidt, Danish Fireworks)
Kammerathjælp kan være nødvendig, når uniformen driller…
Kampvognsbesætningen venter på klarmelding inden fremrykning…
(Billede stillet til rådighed af Christian Sonne-Schmidt, Danish Fireworks)
… og pansergrenadererne formerer sig inden angrebet gennem skoven (show med special effects).
Officerer, befalingsmænd og menigt mandskab foran kampvognen –
(Billede stillet til rådighed af Christian Sonne-Schmidt, Danish Fireworks)
Kampvognskørerens plads ved siden af motoren svarer ikke helt til originalen. Event-kampvognen er bygget op på en Schützenpanzer SPz (Kurz) Hotchkiss fra 1950’erne. Denne var en pansret mandskabsvogn og havde følgelig “nyttelasten” bagest og motoren forrest.
Udsyn fra tårnet – tilskuerne er ved at indfinde sig før show med kamp-demo. Lugen svarer ikke helt til originalen, men Christian har lovet at bygge videre på tårnet inden næste bunkerdag : )
Bangsbo Fort 4045 – juni 2022
Som i 2021 blev der på Bangsbo Fort igen inviteret til event i anledning af den årlige, internationale Bunker Day, der afholdes i forbindelse med årsdagen for invasionen i Normandiet 6.juni 1944.
Som sidste år var KG Grove og SGS godt repræsenteret med mandskab, våben og motorcykel. I modsætning til sidste år var der dog derudover meget tyndt besat med “tyske soldater”. De var der… men der var desværre ikke mange af dem, og de var godt skjult. I det hele taget var der mange modsætninger i forhold til 2021, som ellers havde været ramt af Corona.
US- og canadiske køretøjer var flot parkeret, så man kunne se dem helt nede fra P-pladsen. Lidt skuffende var det dog, at der – når man først havde set dem og skulle op at betale i museumsbygningen – ikke var meget mere at se på udover de bunkere, der også til hverdag er åbne.
Et par telte stod midt på den bedste plads foran museumsbygningen, men det rakte desværre ikke til mere end sporadisk bemanding. Hjemmeværnet, som også havde slået telte op på græsset, lidt langt væk og for sig selv, at man kunne tro, de slet ikke hørte til arrangementet. Hvor der sidste år havde været en sløret bivuak med en større våben- og mineudstilling, var der i år kun ét maskingevær i feltaffutage.
På museets program stod – udover ret gode foredrag om flygtninge (Henning Sørensen) og danskere på østfronten (Lars Larsen) – rensning af 150mm kanon. Men hvor det sidste år gav mening at rense kanonen for derpå at skyde den af, var det i år ikke lykkedes at få special-effects-firmaet til at komme og fylde krudt i røret, selvom det havde været forsøgt fra museets side. Det var ærgerligt, men man kan jo ikke tvinge folk til at komme, når de ikke har tid. Ligeledes havde kamp-demo måttet opgives.
I det store og hele havde reenact-folkene et par gode dage, men til tider skulle man kigge langt efter gæster, som jo er en stor del af det sjove ved at lave reenactment. Det afspejlede, at der i år ikke havde været reklameret i lokalområdet, men kun på FaceBook.
Trods alt må det siges, at de få gæster, der var, og stoppede op for en snak, syntes at få noget ud at det udover det sædvanlige.
Lidt ærgerligt at stå som frivillig statist og vide, at folk forventer noget for deres penge, man ikke kunne levere. Vi håber, det bliver bedre igen i 2023, det har museet i hvert fald lovet, da det også kunne se, at et event som i år godt kunne forbedres…
Til museets forsvar skal dog siges, at de havde en del frameldinger og endda folk, der var meget sene til at melde til/fra, hvilket gjorde planlægningen noget besværlig. Desuden havde det været meget småt med frivillige hjælpere (uden uniform).
Så vi håber, at eventet bliver gentaget i 2023 med endnu flere udstillere og reenactere, og at også udenforstående vil give en hånd med for at hjælpe museet, så det bliver endnu sjovere og mere spændende for alle – både store og små og både dem i uniform og dem uden.
Feltwebel Schröder instruerer feltgendarmerne – ingen må slippe igennem uden gyldig billet!
Kasino for officerer – Oberst Weisner har inviteret på kaffe og kage. En engelsk officer har vist også sneget sig ind…
En del af den tyske reenactment-gruppe ved kommandobunkeren: Stützpunktgruppe Süd og Kampfgruppe Grove
Man passerer igennem den tyske lejr, inden man når kommandobunkeren og sanitetsbunkeren, der begge er indrettet til udstilling.
Den allierede lejr: Amerikanerne, canadierne og englænderne.
Dansk officer fra 1940 med Dannebrog. Apropos foredrag om de danske østfrontsfrivillige.
Kampfgruppe Grove’s lejr – Hanstholm maj 2022
En tysk patrulje har taget et par GI’s til fange… lidt senere var det dog patruljen, der blev fanget! – Hanstholm maj 2022
Feldwebel Schröder fra KG Grove forklarer minerydning – Hanstholm maj 2022
Feltgendarm Michel bag KG Grove’s nye MG 34 – Hanstholm maj 2022
Åbning af sæsonen på Bunkermuseet på Silkeborg Bad, som var hovedkvarter for Wehrmacht i anden halvdel af besættelsen, 6.marts 2022 – feltgendarmer, officerer og sanitet.
Silkeborg Bunkerdage 11-12 sept. 2021
Wachtmeister Schröder og hans folk efter en våd nat i skoven…
Der skydes med “skarpt” – gas-MG42 stillet til rådighed af Danish Fireworks – når amerikanerne prøver at snige sig ind på stillingen. Presenningen er nødvendig pga at gas-maskingeværet ikke har godt af det våde vejr i Silkeborg den dag.
Amerikanerne fandt ud af, de kunne gøre en god forretning og tog et par granat-kasser med. Resten kunne publikum købe.
PAK 40 (panserværnskanon)-kopi rigget pyroteknisk til med flaskegas. Amerikanerne står ved ammunitionskasserne og diskuterer, hvad der menes med “betal med mobilepay”-skiltet. US-dollars er ikke velkommen her!
Underofficeren klargør kanonen til affyring…
Lidt af amerikanernes udstilling i skoven – de havde også andet med end våben!
Bangsbo Fort 4045 – juni 2021
Møde i Kommandobunkeren (Bunker 14) på Bangsbo Fort – Maj 2021
Både Luftwaffe og Heer er repræsenteret.
Modstandsfolkene har fået kontakt med en “Tommi” – “Bangsbo 4045” Juni 2021
Tysk motorcykel efterses: Officererne forsikrer sig om, at KRAD-soldaten er klar til aktion – “Bangsbo 4045” – Juni 2021
Modstandsfolk og tysk vagt – “Bangsbo 4045” – Juni 2021
Amerikanernes lejr – “Bangsbo 4045”
To civilister(?) distraherer vagterne, mens en tredie inspicerer BMW-motorcyklen – “Bangsbo 4045”
Oberfeldwebel Hans Kübler holder øje med gæsterne til Air Show.
Mange (inaktiverede) våben og blandede nationaliteter i lejren ved Air Show Beldringe/ Odense – August 2021
Til filmsoptagelser i Aalborg 2020
Copyright © Stützpunktgruppe Süd Dänemark
All rights reserved
Copyright © Stützpunktgruppe Süd Dänemark
All rights reserved